Toepassingen

Vandaag de dag is “BREEDVELD & WEAVER” actief in alle onderdelen van de industrie, van de kleinste werkplaats tot de grootste fabriek.

Droge bulk transportbandinstallaties

Het Europees Massagoed Overslagbedrijf (EMO) B.V. is de grootste droge bulkterminal in Europa, sinds 1973 gevestigd op de Maasvlakte. Het bedrijf is gespecialiseerd in het uitladen en opslaan van ijzererts en kolen, producten die van over de hele wereld worden aangevoerd.

Met een 23 meter diepe directe verbinding met de Noordzee, verwerkt EMO schepen van Panamax tot aan de grootste droge bulkvervoerders die er op dit moment zijn. Het bedrijf opereert 24 uur per dag, 360 dagen per jaar en verwerkt ongeveer 35 miljoen ton per haar, en is daarmee een cruciaal onderdeel in de voorraadketen van ijzererts en kolen voor de Europese staal- en elektriciteitsindustrieën. 

Vanwege de groei in de overslag van ijzererts en kolen en de mogelijkheden van de Betuwelijn, heeft EMO nu de zesde stacker/reclaimer (Kombi KB6) gebouwd, uitgevoerd met een laadboom van 60 meter (de eerdere versies hebben een boomlengte van 45 meter). Het vermogen van de stacker/reclaimer is 4500 t/u verwerking en 6000 t/u stapelen. Deze uitbreiding in installaties verhoogt de jaarlijkse verwerkingscapaciteit van EMO van 36 miljoen ton naar 42 miljoen ton, terwijl de opslagcapaciteit groeit van 6 miljoen naar 7 miljoen ton. 

Een groot aantal andere constructies is nodig om de stacker/reclaimer naar behoren te laten functioneren, waaronder een totaal aan 2800 meter transportband met een breedte van 1800 mm, verdeeld in 7 secties. Een aantal van de hydraulische systemen van de transportband en aanvoerbanden zijn geleverd door ‘BREEDVELD & WEAVER’. 

Vanwege het type droge bulk is het nodig om de hydraulische units in een stalen behuizing te plaatsen, om schade door erosie en roest te beperken.